onsdag 14 januari 2009

Att bry sej om miljöfrågan

Har aldrig varit speciellt intresserad av alla utmaningar som jag sett på bloggar här och där. Blev ändå utmanad av litentanta i Ume att svara på några frågor om hur bra (eller dålig) jag är på att förvalta min lilla del av världen. Det är ju viktigare än det mesta i dessa tider, och eftersom det är hennes första utmaning........... Dessutom tycker jag om hennes blogg. Och så är hon ju från Västerbotten.........

De 3 bästa sakerna

* Jag är faktiskt ganska bra på att sortera soporna. Sen verkar det ju vara betydligt lättare här än i Sverige. Bara två alternativ. Hamnar det i soporna eller i plastlådan för återvinning? Sen sorterar sophämntningsbolaget. Så hur svårt kan det vara?

* Räknas det att vi nästan inte alls köper konserver eller frysvaror?

* Sätter värmen väldigt lågt innan jag går och lägger mej (trots frugans protester), även om anledningen är att man sover mycket bättre.


De 3 sämre sakerna

* Tvn stannar på alldeles för mycket, även när ingen egentligen tittar.

* Åker till affären alldeles för ofta, men hur kan man annars köpa färsk frukt och grönsaker hela tiden?

* Vi har 3 datorer som nästan ständigt står på (5 nu när Mattias är hemma från college)


De 3 saker jag kan bli bättre på
* Det tar mindre än fyra minuter att köra till jobbet, ändå gör jag precis det. Man kan ju tänka på att gå, men frågan är omdet blir mer än en tanke.

* Fler och fler affärer här vill att man använder shoppingkassar (IKEA började), men jag måste komma ihåg att alltid ha dom i bilen.

* Odlar inte mycket ätbart, men jag ska försöka göra bättre ifrån mej i år.

* Måste bli bättra på att lära frugan vad som inte ska hamna i soporna.

* Sen är det det här med avfallskvarnar (hoppas översättningen av garbage disposal funkar). OK, när vintern är slut ska jag försöka bli bättre på att slänga saker i komposten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, sopsorteringen verkar ju så praktisk, här hemma har jag min 5 olika påsar under diskhon och de där stora eländen med returpapper/kartong bredvid grytskåpet... ok för det "rätta" tänket (o inte frivilligt utan tvång..) men jag tänker på alla barnfamiljer och sånt.Tar mycket utrymme och de här lite äldre lägenheterna är inte alls byggda för såna saker...

Anonym sa...

Du minns kanske att jag 1988, som v.ordf. i SRV, skötande avfalls- hanteringen i 5 kommuner på Södertörn, under ett par veckor 1988 stud. hur ni gjorde i USA. Vi följde USA:s västkust fr. Anchorage till Los Angeles.
Beträffande sortering låg ni långt före oss. Vi konstaterade att ert system, där renh.-arb. sorterar åt abonnenterna, inte skulle vara genomförbart i Sverige. Arb.miljö och fack skulle sätta stopp för sånt. En följd av detta är att det kanske slarvas mer med sorteringen i Sverige. Här finns faktiskt en del om än få, som helt struntar i att sortera. Just nu har vi fullt och måste åka till miljöstationen för att komma in genom groventrén.
Pappa