lördag 4 juli 2009

Fjärde juli

Favoritdagen för alla amerikaner som praktiserar ett slag av patriotism som gör mej illamående. Observera att jag inte sa alla amerikaner, utan bara dom som praktiserar den här typen av patriotism. Tyvärr är det alltför många. Det verkar vanligare ju mindre utbildning man har. Visst är det bra att vara stolt över sitt hemland, men hur kan man jämföra när man inte vet nånting om andra länder. Okunnigheten i USA är helt enorm vad gäller andra delar av världen. Sen kan man jämföra på olika sätt. Sjukpatrioterna måste alltid se ned på andra länder, medan dom helt verkar sakna förmåga att se möjligheter till förbättring i det egna landet. Hur kan dom annars acceptera den otroliga fattighet som finns i det här landet; att människor förlorar allt dom jobbat för hela livet om dom blir allvarligt sjuka (även om dom har försäkring); ett levnadssätt där många aldrig kan ta en riktig semester; ett rättsväsende som man bara kan räkna med om man har pengar, osv, osv.

Lägg sen till det att kapitalismen dom senaste åren verkar ha tagit för mycket steroider. De belopp som dom i toppen tjänar, även om företagen dom leder går i förlust, kan bara beskrivas som omoraliska när man ser omständigheterna som dom sämre lottade lever under. Det skulle krävas en längre diskussion om detta, och om hur allting numera ses på kort sikt, dvs ”hur mycket pengar kan jag tjäna på några år, skit samma vad som händer med företaget på längre sikt?”

Nåja, nu är det dags att jobba lite i trädgården, och sen fixa lite BBQ.

3 kommentarer:

Bertil sa...

Du tror väl inte att det är annorlunda i gamla Sweden?
LO-pamparna är precis lika snikna som alla andra.
Som gammal multisjuk pensionär skall man med allmänna kommunikationer ta sig 15 - 20 mil till sjukhus för att få kvalificerad vård och köerna till vård är långa.
Min pension har på 17 år sjunkit i realvärde, medan lönerna realt gått upp 50 %. Det märks!

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Din kommentar visar skillnaden. Du tar för givet att du kan få vård, och klagar över transport och väntetider. Jämför det med en som får en hjärtoperation, men som sen inte har råd med nån som helst slags eftervård eller nödvändiga mediciner. Sen säger du att reallönerna i Sverige har gått upp. Här har dom gått ned, förutom för dom i allra högsta löneklassen. Löneskillnaderna har ökats enormt under bra många år.

Bertil sa...

AJ-AJ!
Men även här har löneskillnaderna ökats enormt under de senaste två decennierna.