tisdag 24 februari 2009

Gratulationer till Daniel och Victoria!


Gratulationer från Mason, Ohio!

I mitt förflutna finns en tid som hovvaktmästare under Gustav VI Adolf. Av nån anledning tänkte jag i dag på en gång när jag svarade på telefonen på Sofiero. Det var ganska ovanligt att nån ringde och ville tala med nån av kungligheterna. Ändå ovanligare att samtalet togs. Den gången jag tänker på var det en ung, kvinnlig röst, som på engelska bad att få tala med dåvarande kronprinsen. Jag hörde fel, och trodde att hon sa Mrs. Sommerlath i stället för Miss. Han skrattade gott, och sa ”jaså, har hon blivit Mrs. nu?”

Vi som jobbade på hovet fick några månader senare se hur kronprinsen snabbt förändrades, när allvaret av hans ansvar blev en verklighet.

Jag hade ett rum på Stockholms slott, ett par våningar under den balkong där han på dagen av sin farfars begravning, gång på gång, under timmars tid, till långt inpå kvällen, fick gå ut och mottaga folkets hyllning, eller kanske var det mera deras stöd. Jag tror att många har förvånats över hur bra han lyckats i sitt jobb. I dag var det tydligt att han också gett Sverige en värdig efterträdare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste väl upplevas som något väldigt speciellt att du har arbetat inom det svenska kungahuset bland dina amerikanska vänner! T.o.m jag reagerade ju, när du skriver om kvällen, natten efter farfaderns begravning får gå ut och mottaga fokets hllning...det är faktiskt ganska h äftigt! (SÅ, inte ens när det gäller att låssas vara oimponerad av kungligheterna är jag logisk...där har du en litentanta från Ume i ett nötskal)

Tror också att VIctoria kommer att göra ett bra jobb, tycker bara att det är så stela o "överklassdryga" på nåt vis, tacka vet jag danskarna ;-)

Anonym sa...

Mmmmm...jag kan inte riktigt uttala mig i om den nuvarande kungen har gjort ett bra jobb.
Tycker nog att han verkar ganska korkad med alla grodor som hoppat ur munnen.....
Men jag tror på kronprinsessan!
Smart,snygg och realistisk.
//Virpi