onsdag 17 november 2010

Svartarbete

Jag råkade läsa nåt om svartarbete i Sverige, och googlade lite för att förstå bättre. Enligt en källa är svartarbete ansvarigt för ett underskott i statskassan av 66 miljarder kronor per år. Det är 10 miljarder mer än statens totala kostnader för hälsovård, sjukvård och social omsorg.

Hur tänker man om man är svartarbetare? Eller tänker man inte? Skäms man inte när man snackar med grannen, som arbetar lika mycket, men som betalar skatt? Hur känns det när man använder sjukvården som andra betalar för? Eller när man kör i den nya bilen på vägar som byggs och uppehålls av skattepengar? Ännu värre blir det om man får bidrag, eftersom man på papper inte tjänar så mycket.

Kanske nån kan förklara för mej? Har svårt att tänka mej att nån kan få mej att förstå, men man vet ju aldrig.

3 kommentarer:

Bertil sa...

Det är precis lika illa att anlita svart arbetskraft. Gör man det skall man dessutom betala arbetsgivaravgift.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Du har förstås rätt. Jag tänkte mest på de som jobbar, men de firmor som anställer svartarbetare och de, som i tur, vetande anställer dessa firmor, hör hemma i samma grupp.

Bertil sa...

Firmor och firmor. Det finns ett omfattande privat anlitande av människor som arbetar svart på fritid. I restaurangbranschen är svartarbete mycket vanligt. Korruption är alltså inte alls ovanligt i Sverige.