torsdag 29 juli 2010

Vilket parti ska jag rösta på?

I går kom röstkortet för Sveriges riksdagsval med posten. Har annars inte röstat sen jag flyttade till USA. När jag kollar på www.val.se, ser jag att jag har dessa alternativ:

• Aktiv Demokrati - partiet för kontinuerlig direktdemokrati
• Alexander's Lista
• Allianspartiet/Medborgarens röst
• Arbetarepartiet-Socialdemokraterna
• Centerpartiet
• Enhet
• Europeiska Arbetarpartiet-EAP
• Feministiskt initiativ
• Folkpartiet liberalerna
• Frihetliga Rättvisepartiet (FRP)/För ett demokratiskt och ett folkstyrt Europa utan EU-byråkrater
• Frihetspartiet
• Klassiskt liberala partiet
• Kommunistiska förbundet
• Kristdemokraterna
• Landsbygdsdemokraterna
• Miljöpartiet de gröna
• Moderata Samlingspartiet
• Nationaldemokraterna
• Nordisk Union
• Norrländska Samlingspartiet
• Piratpartiet
• Republikanska partiet
• Rikshushållarna
• Rättvisepartiet Socialisterna
• Sjukvårdspartiet
• Skånepartiet
• SPI - Sveriges Pensionärers Intresseparti
• Svenskarnas parti
• Sverigedemokraterna
• Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
• Sveriges Nationella Demokratiska Parti
• Vänsterpartiet

Efter att jag skrotar dom som inte har en chans att nå 4% återstår:

• Arbetarepartiet-Socialdemokraterna
• Centerpartiet
• Folkpartiet liberalerna
• Kristdemokraterna
• Miljöpartiet de gröna
• Moderata Samlingspartiet
• Sverigedemokraterna
• Vänsterpartiet

Förutom att jag inte helt förstår begreppet att rösta på ett parti som inte har en chans, finns det massor av anledningar att skrota dom flesta. Enda undantagen är kanske Norrländska Samlingspartiet och Sveriges Pensionärers Intresseparti.

Sen måste jag slopa SD – tycker helt enkelt inte om rasister; KD – hur kan jag rösta på ett parti som byggts runt en ide om en gubbe uppe i himlen som är ren fantasi?; V, MP och S – enligt Valkompassen håller jag inte med dom om mycket.

Då återstår M, FP, C. Så nu behöver jag hjälp. Tala om för mej varför det ena är bättre än det andra. Du kan ju till och med tala om för mej varför jag ska rösta på nåt av partierna som jag redan slopat. Man kan ju alltid ändra sej!

29 kommentarer:

Jonas sa...

Du är väldigt okunnig om vad partierna står för men då är nog sossarna valet för dig. De tycker att folk ska rösta utan att veta något och har skapat det här samhället med gruppvåldtäkter och annat som du verkar gilla.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Jonas – min första impuls vara att radera din idiotiska kommentar. Sen kom jag ihåg att det bästa sättet att bekämpa okunniga och idiotiska människor är att låta dom uttrycka sej fritt. Ditt namn för till Tidningen Realisten som är ett språkrör for Svenskarnas Parti. Värre rasistisk dravel har jag sällan sett. Det förklarar ju en del. Rasism frodas typiskt i okunnighet och brist på utbildning. Ditt påstående ”gruppvåldtäkter och annat som du verkar gilla” har ju inget med verkligheten att göra. Men vem bryr sej om verklighet eller logik? Tydligen inte du.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk! Jag tycker du ska ge Piratpartiet en chans om du är emot SD. De är i princip SD's motsats - för mångfald, progressiva, yttrandefrihetsförkämpar etc. Se t.ex. denna kampanjvideo om Internet som demokrativerktyg.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB – Jag kan inte tänka mej att rösta på Piratpartiet. Jag tycker att artister har absolut rätt till det som skapar, så jag är helt emot att ladda ned musik och film gratis.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk. Jätteintressant att du tar upp det ämnet. Det finns nämligen en jättebra film som förklarar varför denna rätt (ekonomiska delen av upphovsrätten, copyright på engelska) är problematisk ur demokratisynpunkt. Filmen heter Ett parti för gratis musik?

Skulle gärna höra dina synpunkter på det som sägs i den videon.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB - Jag tror faktiskt att det är viktigt för en blomstrande kultur, att artister, musiker, etc., kan kontrollera distributionen av sina verk och få betalt för detsamma. Det betyder inte att jag förespråkar att all kommunikation granskas för att kontrollera att ingen bryter mot distributionslagar

Bertil sa...

Jag vet, men återkommer. Nu skall jag gå i säng. Vill också först tala med din mor, som redan sover. Vill i alla fall säga att du ligger i stort sett rätt.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk - då har jag åtminstone fått dig att tänka efter lite. Fundera gärna vidare på vad du menar med "kontrollera distributionen" några gånger.

Ha det!

Maria sa...

Konstigt att resonera som så att man inte vill rösta på ett parti bara för att de inte kan komma in i riksdagen. Om man tror på någonting så borde man ju rösta efter den övertygelsen, inte minst för att hjälpa det partiet att växa och visa att det har stöd.

Själv verkar du ju inte ha något till övers för Svenskarnas parti men jag hoppas att du har respekt för att andra röstar på det partiet med tanke på hur situationen ser ut i stora delar av Sverige idag. Själv ska jag nog rösta på dem, inte minst för att det öppnar för en vad jag anser vara viktig diskussion om de får ett relativt högt röstantal.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Maria – Visst kan jag förstå vitsen med att stödja ett nytt, växande parti. Vad jag inte kan förstå är hur man kan rösta på ett så tydligt rasistiskt parti som Svenskarnas Parti. Följaktligen har jag ingen respekt för dom som gör så.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB – Vad är det för skillnad på att stjäla en CD från en affär och att gå online och ladda ned samma material utan att betala? Själv tycker jag det är samma sak.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk - det finns flera skillnader.

Två av dem är följande

1) när du kopierar en .zip-fil med MP3:or från nätet, försvinner inte originalfilen (copy-paste, inte cut!)

2) rent juridiskt kallas "brottet" inte stöld, utan upphovsrättsintrång.

Så det går inte att jämställa de två situationerna du nämner, mer än om man har ett intresse att förvirra diskussionen.

Jag är lite intresserad av hur du funderar kring beivrandet (polisiära motåtgärder) mot upphovsrättsbrott, och om du ser något problem med de metoder du kommer fram till. Några funderingar där?

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB – Kalla det vad du vill, moraliskt ser jag ingen skillnad. Jag har inga som helst problem med de polisiära metoder som har använts för att skydda upphovsrätten.

Bertil sa...

Du har fått många kommentarer, alla sjuka.
Följ gärna det testresultat du fick. Det var ganska likt mitt eget, bortsett från att V, som nästan försvann i mitt kom före S i ditt, båda dock sist bland de med chans.
KD har du fått om bakfoten. De liknar på intet sätt den kristna högern i USA och har en hel del bra saker i programmet. De bör få en del stödröster för att inte de röd-gröna skall kunna ta över, vilket vore katastrof.
M hoppar vi över efter 60 års medlemskap, eftersom de betraktar alla pensionärer som bidragstagare och "straffbeskattar" oss. Själv har jag fått pensionen (realvärdet) sänkt med mellan 50 och 60 % sedan 1992.

Olof Bjarnason sa...

Bertil. Det var nog första gången på ett bra tag som jag hört att mina kommentarer är "sjuka". Förklara gärna på vilket sätt, det vore intressant att höra!

Umepojk - du verkar inte mogen att förstå mina argument ännu. Jag låter det bero, och hoppas du vågar läsa på saker som du tycker är "moraliskt" felaktiga i framtiden!

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB – Så om man inte håller med dej är man omogen? Hmmmm..... Väldigt moget resonemang!

Bertil sa...

OlofB: Då var det på tiden! Själv är jag övermogen och Umepojk skall just fylla 61. Det lönar sig knappast med ytterligare förklaringar i ditt fall.

Olof Bjarnason sa...

Först och främst vill jag be om ursäkt för det jag skrev ovan om mogenhet. Jag missuppfattade situation, bl.a. pga ditt namn "Umepojk" och dessutom Bertils "faderliga" ton gentemot dig i kommentarerna.

Det artister tjäna pengar på, så vida de inte är super-mega-stora, är inte skivförsäljning utan konsertbiljetter & merchandise.

Angående stöldretoriken du använder så vill jag poängtera, om du envisas med att jämföra den digitala delen av världen med den materiella, att fildelning/nedladdning är att liknas vid kopiering av en skiva till en granne. Inte stöld. Är vi överens där åtminstone?

Umepojk i Mason, Ohio sa...

OlofB - Nej, inte ens där kommer vi överens. Vad spelar det för roll om den jag delar en fil med bor granne med mej eller på andra sidan jordklotet? Jag måste erkänna att jag en gång kopierade en CD av en svensk artist, och gav till en svensk kompis här i USA, eftersom den var svår att få tag på. Men jag tycker ändå att jag gjorde fel den gången. Jag kopierar ofta en CD när jag köper den, så att jag inte sliter på orginalet, men då är det ju bara för mitt eget bruk.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk; OK om det är granne eller någonannanstans kan väl kvitta. Det jag menade var att kopiera en CD-skiva och ge till en annan person, är att jämställa med fildelning.

Skulle du kalla en sådan handling för stöld också..?

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Jag kan sluta använda ordet stöld. Tekniskt sett är det kanske fel ord. Jag känner tillräckligt med sångare och musiker för att veta att inkomster från inspelad musik kan vara betydande. Mindre så nu när fildelning är så vanlig. Jag tycker att de har all rätt att få betalt varje gång en person får tillgång till deras musik på CD, skiva, etc. Om du kopierar en CD och ger till nån annan, tar du bort en del av artistens chans till inkomst. Det tycker jag är fel. Att så många gör det ändrar inte saken.

Olof Bjarnason sa...

Umepojk;

Skönt att vi kan lämna ordet "stöld" bakom oss, då det både är praktiskt och juridiskt fel ord.

Läs gärna DN-artikel "Artister vinnare på fildelning" så du får lite mera bredd på den bild du har av artisters inkomster.

Kommentarer?

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Den här diskussionen har redan pågått alldeles för länge, men låt mej påpeka ett par saker. Undersökningen du hänvisade till ser på det hela på ett väldigt översimplifierat sätt. OK, de artister som uppträder live har klarat sej bara bra. Vad har det med olaglig fildelning och kopiering att göra? Bara för att de klarar sej bra ekonomisk, betyder inte att det är OK stjäla (eller vilket ord du nu vill använda) deras produkt.Och tror du verkligen att skivbolagens minskade vinster är utan konsekvens? Jag undrar till exempel hur det påverkar utveckling av ny talang på längre tid. Säkert inte positivt. I grunden är mitt tänkande detta: om jag som artist producerar en CD, ska jag kunna sälja den för individuellt bruk, utan att den då kopieras och ges till resten av världen gratis. För mej är handlingen att kopiera copyrighted material omoralisk, olaglig, och helt enkelt fel. Om vi ser på ett annat medium, tycker du samma sak? Låt oss säga att jag kopierar litografier, och sen ger bort dom gratis, är det OK? Jag hoppas ditt svar är nej.

Anonym sa...

KD är ju ett parti som passar många i landet på andra sidan pölen där molnfarbron genomsyrar livet på både gott och ont.

Alliansregeringen har faktiskt gjort ett bra jobb och klarat oss genom finanskris och vulkanutbrott...
Och sen kan vi ju inte ha en intelligensbefriad tant som statschef som förfasar sig över korruptionen i Afghanistan sedan USA (den stora fienden) försökt hjälpa Afghanistans folk till en drägligare tillvaro...

Olof Bjarnason sa...

Umepojk; ja, vi kan avsluta diskussionen om du vill det.

Några saker kring din senaste kommentar. Menar du att återväxten av musiker/artister påverkas av att skivpress-ägare är en sinande framtidsbransch..? Jag ser inte riktigt detta samband.

Sedan din fråga kring moral och litografier. Det flera andra konstformer som har andra affärsmodeller än skivbranschen: t.ex. lagar kockar mat med timlön, de lagar inte en rätt och begär monopol från staten på det receptet. Detsamma gäller arkitekter - de begär inte pengar varje gång någon "upplever" deras skapalse. Samma sak med programmerare, som skapar textmassor likt författare, men får betalt per timmes nedlagt arbete.

Men visst, jag kan hålla med dig kring moralen. Det känns tveksamt ibland. Är ju själv uppvuxen med CD-skivor och så.

Det som gjort att jag ändrat uppfattning i denna fråga, är att jag insett vad som ligger i den andra vågskålen - demokratin!

För mig är rätten till privatliv, och att inte vara övervakad i min kommunikation på internet viktigare än denna nostalgiska känsla för CD-skiv-försäljning.

För hur ska annars upphovsrättsbrott upptäckas, annat än att övervaka all mänsklig kommunikation..?

Anonym sa...

Du har helt raett i att alla smaapartier (utom Aktiv Demokrati) aer ganska meningsloesa att roesta paa om du vill att din roest ska rtaeknas i detta val, dock inte om du ser mer laangsiktigt paa det hela.

Laat mig foerklara:

Aktiv Demokrati verkar foer valsamverkan foer att komma foerbi 4% saa om du gillar sakpolitiken hos naagot av de smaa partierna sak du roesta paa Aktiv Demokrati, foer det kommer leda till en uppmuntran till valsamverkan.

Med den kunskap du verkar ha nu inom politik tycker jag du ska avvakta med att roesta och saetta dig in i politiken mer innan du roestar.

Ex. laesa flera olika tidningar och bloggar med olika politisk faerg och inte avgoera med hjaelp av plakat och propaganda som befintliga partier skapat med dina skattepengar utan att ge en krona till nya initiativ som ex. Aktiv Demokrati.

Befintliga svenska riksdagspartier aer odemokratiska. Ja, faktiskt saa odemokratiska att det talas om att skicka in FN-observatoerer i valet 2010.

Lycka till! ;-)

Eija sa...

Media har gett en orättvis och missvisande information om Frihetspartiet. Jag tycker du ska läsa Frihetspartiets partiprogram innan du tar ställning till vad du ska rösta på.

http://www.frihets-partiet.se/index.php/partiprogram/

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Eija – Hmmmm….några av grundarna kommer från Hells Angels, en del av partiprogrammet vill minska polisstyrkan. Behöver jag verkligen veta mer?

Bertil sa...

Nej! Du vet uppenbarligen mer om svensk politik än flertlalet av dessa kommentatorer.